Hur oljar och vitoljar jag min möbel?

Det är bra att olja in sin möbel regelbundet. Hur ofta du måste olja din möbel beror på hur mycket slitage den utsätts för, en bra måttstock är ett par gånger under första månaderna och sedan en eller två gånger om året för att hålla ytan mättad och undvika sprickbildning.

Gör så här:

  • Rengör ytan med ljummet vatten och lite milt rengöringsmedel. Använd en disksvamp som inte repar eller en mjuk nagelborste. Var noga med att torka bort all smuts. Låt torka.
  • Slipa ytan med fint slippapper, först med grovlek 240 sedan grovlek 400 – alltid i träets längdriktning. Damma av med en torr trasa som inte luddar.
  • Häll olja på en trasa eller disksvamp och stryk ut tunt. Tänk på att omgivningens och möbelns temperatur bör vara över 15 grader. Låt oljan tränga in under cirka 15–20 minuter. Torka bort överflödig olja ordentligt, för att undvika att oljan skinnar sig och bildar ett lackaktigt lager.
  • Upprepa avtorkningen tills ytan känns torr (helst en gång per timme under tre timmar). Gnid därefter ordentligt med torr trasa.
  • De nyoljade ytorna är klara att användas efter ca 24 timmar.
Obs! Tänk på att trasor med olja kan självantända. Spola därför vatten på trasorna och stoppa dem i en tätt försluten plastpåse eller om möjligt elda upp trasorna.

Att tänka på speciellt för vitolja:
Vitolja innehåller pigment, som gör ytan ljusare ju mer vitolja man lägger på. Möbeln blir lika lättskött som med naturell olja, men kräver lite mer arbete för att återställas till nyskick. Du bör vara mer noggrann med att underhållsolja en vitoljad möbel för att undvika att det vita pigmentet nöts bort och ger en flammig yta. Som underhållsolja kan du med fördel använda Norrgavels naturella olja utan pigment.

Tänk på att skaka/röra om oljan väl så att pigmentet fördelar sig jämnt. Stryk på vitolja med en pensel eller trasa.

» Läs mer i våra skötselråd
» Se en instruktionsfilm

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.