Hyllplan Ek

Hej!
Vad blir skillnaden om man behandlar era hyllplan i massiv ek med olja jämfört med hårdvaxolja? Hur kommer det sig att ni inte rekommenderar hårdvaxolja som ytbehandling?
Mvh
Ida

Kommentarer

 • Hej Ida,
  Tack för ditt mejl! Jag ska försöka förklara skillnaderna så tydligt som jag kan.

  Du kan absolut använda hårdvaxolja, om du önskar den effekten på ditt hyllplan. Det är ganska stor skillnad mellan en den möbel-olja som vi säljer, jämfört med en hårdvaxolja.

  När hårdvaxolja torkat på träet blir det till ett hårt tätslutande skal ovanpå hyllplanet, nästan som en kapsel. Det skyddar träet under mot fukt och smuts, men den hårda ytan är i sig något känslig för fläckar och skavanker. För att få bort dom får man slipa bort hela ytan, vilket ofta är ett större projekt än att slipa en oljad yta. Den kan vara svår att komma igenom. Sen har vi även den taktila aspekten, hyllplanet kommer att kännas väldigt annorlunda att ta på, samt att det syns i släpljus att ett lager ligger ovanpå. Det kan dämpa material-känslan något från träet.
  Ibland kan vi rekommendera hårdvaxolja ovanpå äggoljetempera, om man ska måla till exempel en bordsskiva. Då brukar personalen i våra butiker erbjuda att beställa hem en burk hårdvaxolja som säljs av Ovolin, företaget som tillverkar vår äggoljetempera. Det är ingen produkt som ingår i vårt sortiment, men vi tar hem den vid behov åt kunder. Vi brukar dock inte rekommendera den direkt på en trä-skiva.

  Med en möbel-olja får du ett lite känsligare resultat i början, du kan komma att behöva slipa och ytbehandla lite oftare i början. Oljan kan man dock bygga upp ett väldigt gott skydd med, med en genomgång en gång om året ungefär. Här får du ett hyllplan som behåller en behaglig material-känsla både rent taktilt och visuellt. Det åldras naturligt och bygger upp en vacker och unik patina med åren, som du tyvärr missar med en hårdvaxolja. Dessutom kan träslaget andas bättre, vilket är fördelaktigt så trät behöver kunna röra lite på sig under temperatur-variationer.
  Vi säljer också en rad produkter som du kan använda för att ta hand om din träskiva på bästa sätt, så som en fläckborttagning, en trärengöring och en såpa-spray.

  Jag hoppas att du fått svar på din fråga, annars får du mer än gärna återkomma till oss.

  Varma hälsningar,
  Anna kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.